Anasayfa Haber - Haberin Anasayfası
HV
22 MAYIS Çarşamba 04:55

Kızartmalık patates nasıl anlaşılır? Nereden tedarik edilir?

Türkiye'de yetişen birçok patates çeşidi vardır. Bu türlerin arasında sadece agria türü tam kızartmalık patatestir.

TARIM
Giriş Tarihi : 04-01-2024 01:54   Güncelleme : 14-01-2024 23:23
Kızartmalık patates nasıl anlaşılır? Nereden tedarik edilir?

Kışlık kızartmalık patates,eylül ve ekim aylarında hasat edilen ve uzun süre depolanan çeşididir. Kalın kabuklu olduğundan raf ömrü uzundur.
Yazlık patates kabuk bağlamadan ve tam olgunlaşmadan hasat edildiği için aroması düşüktür. Kışlık patatesler, bozulmadan ve tazeliklerini koruyarak uzun süre saklanabilen bir yapıya sahiptir. Bu patatesler daha yoğun bir lezzete sahip olabilir ve kızartma için idealdir.
Kışlık kızartmalık patatesler, kalın dilimler halinde kesilerek kızartıldığında dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşak ve kremamsı bir kıvama sahip olurlar. Bu nedenle kızartma yemeklerinde sıkça tercih edilirler. Kışlık kızartmalık patatesler, kış aylarında taze patateslere göre daha kolay bulunabilir ve uzun süre dayanabilen bir seçenek sunarlar.

Bir patatesin kIzartmalık olduğu nasıl anlaşılır?
Kızartmalık patatesi manavdan alırken anlamanız zordur. Öncelikle patatesin cinsini sormanız gerekir. Türkiye'de yetişen patateslerin yaklaşık %90'ı yemeklik patatestir. Yemeklik patatesin tohumu ve yetiştirme maliyeti ucuz olduğundan ve verimi yüksek olduğundan çiftçiler genellikel yemeklik patates yetiştirir.
Kızartmalık patates verimi düşük olduğundan ve tohumu yaklaşık 1000 kilosu 1450 euro olduğundan çok az çiftçi tarafından ekilir ve yetiştirilir.
Hollanda Agria ve Afyon Agria Jelly  en iyi kızartmalık patates türüdür
Kızartmalık patates altın sarısı kızarır, yağ çekmez ve kızarınca kendini salmaz.
Kızartmalık patatesi en iyi anlama yöntemi lezzetidir.

Yaz aylarında kızartmalık patates bulmanız mümkün değildir. Her ne kadar satıcılar yaz aylarında sattıkları patatesin kzıartmalık olduğunu söyleseler de Türkiye yetiştirilen kızartmalık yazlık türü henüz yoktur. Ayrıca yazlık patates erken hasad edilidği için tam aromasını almaz ve olgunlaşamz bu nedenle kızartmaya uygun değildir.

Son olarak Hollanda Agria ve Afyon Agria türü patatesleri Türkiyenin her şehrinde bahçenizde yetiştirebilirsiniz. 

Türkiye'de meşhur restorantların kızartmalık patates tedarikçisi Afyon Sipariş firmasından Hollanda Agria Kızartmalık Patates,
Afyon Agria Jelly Kızartmalık Patates
ve
tohum 
tedarik edebilirsiniz. 

Afyon Kızartmalık Patates Tedarikçisi

Anasayfa HaberAnasayfa Haber

'Haberin Anasayfası'

YORUMLAR